Масштаб 1:2000 топографічної зйомки

Масштаб 1:2000

Що означає топографічна зйомка.Масштаб 1:2000

Кожне будівництво будівлі або виробничих споруд починається з проведення топографічної зйомки земельної ділянки, в ході проведення якої збирають всю необхідну інформацію про місцевість, рельєф, наявність перепадів та інші нюанси.

Під топографічною зйомкою мають на увазі проведення різних видів геодезичних робіт, які узагальнюють інформацію у цифрову модель (план чи схему) рельєфу місцевості. Раніше це були креслення, сьогодні – це комп’ютерна тривимірна модель, яка відображає всю картину рельєфу, особливості землі, шляхи прокладання комунікацій та природні об’єкти, що потребують обліку для раціонального будівництва.

Топографічна зйомка необхідна для:

  • проведення до будинку комунікацій: каналізації, водопроводу, електропроводки, газопроводу;
  • отримання у певних органах дозволу на зведення об’єкта;
  • запит на надання технічних умов для підключення;
  • проєктування ландшафтного дизайну;
  • регулювання планів містобудування.

Під час роботи вивчається ґрунт, площа посадок. Для цього застосовують спеціалізовані та точні прилади. Для того, щоб нанести на план найдрібніші деталі, використовують масштаб 1:2000.

Масштаб 1:2000 – це золота середина, яка використовується для проєктування невеликих містечок та селищ, або територіальних частин міст – мільйонників. Ще його називають ситуаційним, оскільки застосовують для проєктування трубопроводів, трас, залізниць та автошляхів.

топографічна зйомка

Що таке масштаб 1:2000

Будь-який масштаб вказує на відношення довжини відрізка на карті до довжини відрізка на місцевості реального часу. Масштаб 1 до 2000 показує, скільки разів цифрова модель зменшена від реальності. Це найпопулярніший масштаб при проведенні топозйомки.

Точність масштабу 1:2000

Щоб оцінити відстань на карті, необхідно звести одиниці виміру до однієї величини: оскільки карти вимірюються в сантиметрах, а реальна місцевість у кілометрах та метрах.

Для цього 2000 нам необхідно розділити на 100 (1м = 100 см) і отримуємо співвідношення 1 до 20 метрів, що говорить про те, що 1 см на карті становить 20 м у реальній місцевості.